erqcn4aiu4cmzncyir22.jpg

Svampar omvandlar restprodukter till mat, bränsle och foder i nytt forskningsprojekt

Usch blir till resurs i projektet "Ways2Taste" där forskare vid Högskolan i Borås utvecklar metoder för att odla svampar på restprodukter som annars skulle ha blivit avfall. Hållbar Utveckling Väst deltar i projektet där målet är att framställa klimatsmarta material – bland annat en helt ny proteinkälla.

Två av världens stora miljöutmaningar är resursbrist och en växande avfallsproduktion. Vid högskolan finns en unik forskningsmiljö som möter båda dessa frågor, med hjälp av svampar som omvandlar restprodukter från företag och hushåll till mat, foder och biobränsle.

– Vi brukar säga att det finns inget avfall – enbart resurser. Men att vår kunskap inte alltid är tillräcklig för att kunna utnyttja den resursen. "Ways2Taste" är ett nytt sätt att ta vara på det som annars skulle bli avfall, säger Mohammad Taherzadeh, projektledare och professor i bioprocessteknik vid Högskolan i Borås.

I projektet deltar även avdelningen för Livsmedelsvetenskap vid Chalmers Tekniska Högskola och 18 regionala företag. Det finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Restprodukterna som används i "Ways2Taste" kommer från bland annat bagerier, glassfabriker, ölbryggerier, foderföretag och mataffärer. Restprodukterna delas in tre kategorier: från relativt rent, som dagsgammalt bröd från bagerier, till riktigt smutsigt, som slakteriavfall och gödsel. Forskarna kommer att undersöka hur man med olika processer kan låta svamp växa på restprodukterna för att få fram en svampbiomassa. Av den kan sedan flera olika slutprodukter framställas, däribland mat.

– Det blir ett klimatsmart protein som kan se ut som till exempel köttfärs. Men vi kommer också att arbeta med att producera pigment, bioplast, djurfoder och etanol, säger Mohammad Taherzadeh.

Ett mål med "Ways2Taste" är att gå ett steg längre i återvinningen än vid biogasframställning, sopförbränning eller kompostering.

– Skillnaden är att vi kan utveckla nya material och inte enbart använda restprodukterna som energikälla. Många material kommer att bli bristvaror i framtiden och där kan vår process spela en viktig roll, säger han.

På längre sikt vill forskargruppen bygga upp ett svampcenter i Borås.

– Vi vill kunna arbeta nationellt med att utveckla nyttiga svampar och hjälpa företag att använda svamp i sin produktion, säger Mohammad Taherzadeh.

Fler nyheter

Vi har bytt kontor!

From 1 Maj 2020 sitter vi på ny adress. Dock bara ett par hus bort från det gamla kontoret. Du hittar oss på Arvid Hedvalls gata 4, på Chalmersområdet. Våning 5. 

Energikontor Väst startar kommunnätverk för Hållbart offentligt byggande!

Vår medverkan i projektet S2C – Sustainable Circular Construction, ger oss på Energikontoret möjligheten stötta kommunerna i Västra Götaland med omvärldsbevakning, erfarenhetsdelning och kunskapsuppbyggnad. Nu startar vi nätverk för kommuner inom hållbart byggande. 

EU-kommissionen ger Sverige tillåtelse att fortsätta skattebefria biogas till 2030!

Kommissionen beslutade igår, 29 juni, att godkänna Sveriges ansökan att fortsätta skattebefria biogas. 

Bostadsrättsförening sparar 15% efter energibesparande åtgärder

Håkan Moldén sitter i styrelsen på Brf-Linnégatan och fick tips från Energikontor Väst att man kan få stöd för att göra en Energikartläggning. Det blev startskottet för ett mer djupgående energieffektiviseringsarbete som har resulterat i flera åtgärder och en besparingspotential på 15%.

Engagerad personal kräver mindre energi!

Mandat att ta beslut om mindre investeringar och löpande arbete med snabba åtgärder och driftoptimering har varit avgörande framgångsfaktorer för Klädesholmen Seafood AB i arbetet med energieffektivisering.