Vi frågade Jan Thorstensson, en av energi- och klimatrådgivarna som varit delaktig under projektet, hur diskussionerna har gått och vad som har varit viktiga milstolpar för att projektet skulle kunna genomföras:

– För det första måste vi ge styrelsen på Bovieran ett stort plus i kanten för hur de har angripit frågan från början. Man har tagit hjälp med det man inte har haft kunskap om själva och sett väldigt nyktert på investeringen som sådan. Där vi har varit mest behjälpliga är runt frågor om reglerna som påverkar föreningen med det upplägg som de hade tänkt sig. Det visade sig också vara några av de kritiska punkterna för att de skulle gå vidare med projektet. Vi känner oss glada för att vi har kunnat hjälpa till så att det till slut stod en färdig anläggning på plats med en rejäl solelsproduktion!

Att gå från idéstadiet till en fullt genomförd installation är inte alldeles enkelt så vi tog tillfället i akt att också fråga styrelsens ordförande för Bovieran, Krister Johansson, hur man tänkte från början i det här projektet:

– Idéen föddes under hösten 2017 att vi skulle ta ett helhetsgrepp på elen i vår förening. Vi var då inte fullt på det klara med att vi skulle ha solceller på taket men vi ville sondera möjligheten att producera vår egen el i föreningen. Vi tillsatte därför en arbetsgrupp i styrelsen för att utreda frågan.

Ni kom då fram till att ni ville fortsätta med arbetet att sätta upp en solcellsanläggning. Hur gick ni tillväga?

– För det första skall man ha klart för sig att man ska ha medlemmarna med på tåget. När vi väl hade utrett frågan frågade vi på vårt medlemsmöte om hur medlemmarna ställde sig till detta och det var 100% ”ja” till att gå vidare och installera anläggningen. Sedan skall man ha med sig att det är mycket information som ska inhämtas. Hur stor ska anläggningen vara, vilket förfrågningsunderlag ska vi gå ut med till leverantörerna och hur skall vi göra för att få bästa möjliga effekt av vårt projekt.

Vi använde oss av ett konsultföretag för att få inspel på vad vi skulle fråga efter. Sedan tog vi hjälp av kommunens energi- och klimatrådgivare. Dem tog vi i första hand in för att se över vår belysning i föreningen. Sedan visade det sig att de kunde en hel del om solceller också. Vi hade en del frågor om gemensamhetsabonnemang som de bl. a. kunde hjälpa oss med eftersom vi ville att alla i föreningen skulle ta del av solelen som vi producerar. Sedan var det bara att beställa jobbet och den sista veckan i juni var den färdig för att börja producera solel!

Solen lyser och anläggningen är på plats. Hur fungerar det? Är ni nöjda hittills?

– Jättenöjda! Det enda vi tycker är tråkigt är att vi missade maj och juni som var väldigt bra ur ett solinstrålningsperspektiv. Den anläggning som vi har satt upp har en maxeffekt på 97kWp och beräknas producera 85 000 kWh/år. Som det ser nu i oktober har vi producerat ca 40 000 kWh så vi tror att prognosen kommer att hålla sett över ett helt år. Vi har en egenanvändning av den producerade elen i fastigheten på ca 50 000 kWh/år så vi säljer de resterande 35 000 kWh via vårt elhandelsbolag. I våra framtidsplaner tittar vi på någon form av energilagring så vi kan lagra den solel vi producerar på dagen för att använda under natten. Än så länge är det en för dyr lösning men vi avvaktar och inväntar en prisnedgång på batterilager. Vi får se när den kalkylen går ihop. Då kanske vi dessutom sätter upp ännu fler paneler på taket!

Till sist; vilka råd skulle ni vilja ge till en Brf som går i samma tankar som ni gjorde? Vad skall man tänka på?

– Vi tycker det är viktigt att man tar in mycket information runt tekniken, ekonomin och hur ens egen förening ser ut ur ett förbrukningsperspektiv. Har man inte kunskaperna själv, eller vill ha mer detaljerade kunskaper, tar man in expertis som vet vad dom pratar om. Först därefter, eller parallellt, börjar man söka leverantörer som kan leverera den anläggning som man vill ha.

Man bör också ta höjd för att det blir en hel del pappersexercis. Speciellt vad det gäller energimyndigheten och elcertifikatshanteringen men även runt solcellsstödet som skall sökas. Vi har dessutom valt att gå över till ett gemensamhetsabonnemang på elen i fastigheten för att kunna fördela ut solelen till alla lägenheter. Det bör man också ta med i planeringen om man tänker som vi. Annars är det bara att planera och verkställa installationen. Vi är väldigt nöjda över att vi fullföljde projektet och hoppas att solen lyser lika mycket under 2019 som den gjorde i år!

Text och bild: Lars Hällentorp