Vi driver nätverk och projekt tillsammans med offentliga organisationer och näringsliv. Vårt mål är att främja energiomställningen genom energieffektivisering och ökat nyttjade av förnybar energi. Vi vill göra skillnad genom att engagera oss för andras utveckling i vårt arbete med kompetensutveckling och innovation inom regionen.
På uppdrag av Energimyndigheten samordnar och stöttar vi kommunernas energi- och klimatrådgivare. Vi samordnar ett kommunnätverk för hållbar utveckling och på uppdrag av Energimyndigheten och Tillväxtverket främjar och stöttar vi energieffektivisering i företag.
Energikontor Väst är en del av Innovatum AB. Innovatum är en Science Park för utveckling av kunskap, företagande och innovation.
Organisation
Energikontor Västs huvudman är från 1 januari 2019 Innovatum. Innovatum är en Science Park för utveckling av kunskap, företagande och innovation och är en stiftelse med underliggande bolag. På Innovatum finns bland annat ett Science Center, inkubator och projektarena. Läs mer på www.innovatum.se.
Energikontor Väst drivs inom ramen för projektarenan där vi genom samverkans- och utvecklingsprojekt främjar omställningen till energieffektivisering och förnybart energisystem. Inom Energikontor Väst drivs också de tre kunskapsplattformarna: Biogas Väst, Sol i Väst och Power Väst (vindkraft).
På Energikontor Väst arbetar en verksamhetsledare, innovations- och projektutvecklare, kommunikatörer samt projekt/processledare för respektive projekt, nätverk och kunskapsplattformar.
Miljöpolicy
Energikontor Väst är en miljö- och klimatengagerad organisation, som arbetar för att ta ansvar och bidra till en hållbar utveckling i vår dagliga verksamhet och i våra olika arrangemang.
Energikontor
I Sverige finns idag 15 Energikontor, från Norrbotten till Skåne och målsättningen är att hela landet ska täckas in i kontorens verksamheter. Sammanlagt i Europa finns runt 380 energikontor. Energikontor är en relativt ny företeelse och de flesta av kontorens verksamhet har under en uppstartningsfas på tre år delfinansierats av EU med bidrag från SAVE II-programmet. För resterande finansiering har respektive region svarat.
Det övergripande syftet med energikontoren är att arbeta för energieffektivisering och en övergång till förnyelsebara bränslen. Arbetet sker på flera nivåer, lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Olika aktörer arbetar ofta tillsammans och kunskapsöverföringen sker genom erfarenhetsutbyte. Verksamheten bedrivs i projektform och finansieras till stor del av medel från regionen, energimyndigheten eller EU.
Energikontoren i Sverige samverkar genom Energikontoren Sverige.