Genom kontakter med industrin vill vi förstå behov, potential och intresse hos företagen för olika insatser. Vi är övertygade om att samverkansaktiviteter för erfarenhetsdelning och gemensamt lärande är en mycket bra start.
Som föreläsare träffade vi Ingrid Nyström och Per-Åke Franck från Chalmers Industriteknik, men också Dafgårds i Källby och GKN Aerospace från Trollhättan för exempel på praktiskt arbete med energifrågorna.
Ta gärna del av inspelningen från webinaret här!
Systematiskt energiarbete
Ett systematiskt energiarbete är grunden för uthållig energieffektivisering. Vi behöver målsättningar, arbetssätt och metoder, ansvar, delaktighet och kompetens och det handlar mycket om viljan att driva ständig förbättring. Att mäta och utvärdera – identifiera och planera åtgärder – genomföra, och sen på´t igen för nästa varv i förbättringshjulet.
Det låter enkelt men kan ändå vara svårt att få till. Ingrid Nyström beskrev och satte i sammanhang, grunderna i ett systematiskt energiarbete, genom ledorden ”Ansvar – Stöd – Dokumentation” samt ” Riktning – Kunskap – Ständig förbättring”.
Energikartläggning
Stora företag omfattas av lagen om Energikartläggning (EKL), men principerna för energikartläggning är brett tillämpliga. Kartläggningen ger oss svar på hur energiförbrukningen ser ut och leder till framtagning åtgärdslistor och att man gör prioritering av insatser. Åtgärdslistorna är ju också det som matar vårt systematiska energiarbete med faktiska uppdrag, åtminstone i startskedet!
Lagen om kartläggning började gälla 2015. Per-Åke berättade om erfarenheterna i perioden 2015 – 2019, men framförallt om vad som gäller i nuvarande period 2020 – 2023.
Energiarbete i praktiken – två goda exempel
På Dafgårds i Källby har energifrågorna sedan länge funnits på bordet. Med energisparplaner från 2005 och till dags dato har många energieffektiviserande åtgärder genomförts.
Mycket energi åtgår till processerna för upphettning, stekning och frysning samt varmvatten för diskning och rengöring då man arbetar med livsmedel. Johan Stern på Dafgårds berättade om hur de arbetat med olika insatsområden genom åren. Det har handlat om värmeåtervinning av olika slag, om frekvensstyrning av motorer, effektivisering av tryckluft, byte av belysning med mera. De senaste insatserna har handlat om att effektivisera kylprocesserna, rökgaskondenseringen och den överordnade styrningen och uppföljningen av energikrävande processer.
Nyckelfaktorer för ett framgångsrikt energiarbete har varit en insatt och engagerad ledning där energifrågorna prioriteras. Att få med energiaspekterna vid nyanskaffning av ny utrustning är ett annat område där Johan anser att man lyckats bra.
På Dafgårds följer man specifik energiförbrukning. 2020 redovisar man 1,2 kWh/kg produkt, vilket är nästan en halvering sedan 2005. Man är nu nästan självförsörjande på energi för lokalvärme och varmvatten.
GKN Aerospace i Trollhättan har som en del i sin energikartläggning tagit fram en energimätningsplan. Anläggningen är stor geografiskt och har många generationer av utrustning då den utvecklats över tid, och man har därför gjort en rejäl översyn. Bo Larsson berättade om hur de inventerat mätutrustning för alla energislag (el, värme, tryckluft och vatten) med syftet att se hur de kan digitaliseras/ kopplas upp mot överordnade system för analys, styrning och visualisering. I framtagningen av energimätplanen har även ingått utredning och presentation av alternativa visualiseringsverktyg.
För hjälp med arbetet att ta fram energimätplanen anlitade man AFRY. Kostnaderna för att ta fram planen finansierades till 50% genom Energisteget.
Vi tycker att detta är ett gott exempel på väl en utförd kartläggning och analys. Det är också intressant att se hur den tekniska utvecklingen, inte minst inom digitalisering, ger nya möjligheter att hämta och hantera data, även för energiarbetet. Vi lär återkomma med fler aktiviteter inom detta område.
Nästa steg
Inom ramen för nätverket ”Underhållschef i Väst”, där även Dafgårds och GKN Aerospace ingår, för vi redan diskussioner om energiarbete. Vi har gjort en inledande behovs- och kompetenskartläggning, men vill engagera fler företag i det fortsatta arbetet.
Kontakta oss gärna så tar vi ett snack om dina behov och intressen!