Energimyndigheten finansierar olika projekt med syfte att höja kunskapen bland energi- och klimatrådgivare, som i sin tur har till uppgift att höja kunskapen hos konsumenterna.
Insatsprojekten går ut på att kommunala energi- och klimatrådgivare (EKR) utför uppsökande aktiviteter inom ett visst ämnesområde under en avgränsad tidsperiod.
Under programperioden erbjuds privatpersoner, organisationer och små- och medelstora företag en fördjupad rådgivning inom solelinstallationer och hållbara transporter av sin kommunala energi- och klimatrådgivning.
Projektet är en nationell stödfunktion för landets omkring 200 kommunala energi- och klimatrådgivare. Slutmålgruppen (som alltså rådgivarna ska rådge kring solel) är villaägare/privatpersoner, små och medelstora företag (SMF), bostadsrättsföreningar (BRF) och andra organisationer.
I och med att även rådgivningstjänsten är finansierad av Energimyndigheten säkras att råden alltid är objektiva vilket är en stor styrka, ihop med att tjänsten är kostnadsfri.
Projektet skall fungera som ett stöd till Energi- och klimatrådgivningen där en del handlar om att förse Energi- och klimatrådgivningen med verktyg och kunskaper för att kunna utföra sina aktiviteter med god kvalitet. Detta innefattar checklistor för arrangerandet av olika aktiviteter och för marknadsföring i traditionella och sociala medier, mallar för pressmeddelanden och powerpointpresentationer, informationsmaterial att läsa själva samt dela ut till målgrupperna, med mera.
En viktig del i genomförandet av projektet är att kontinuerligt fortbilda Energi- och klimatrådgivningen. Fortbildning kommer främst att ske genom att Energi- och klimatrådgivningen förses med skriftligt material samt genom webbinarier där Energi- och klimatrådgivare kan delta. Förutom faktakunskaper om solel kommer viktiga delar av fortbildningen bestå i att arrangera lyckade aktiviteter (t.ex. seminarier och studiebesök) samt kommunikation och marknadsföring (t.ex. genom lokaltidningar och sociala medier). En kommunikatör involveras i projektet för att delta i utbildningen och på olika sätt dela med sig av sina sakkunskaper och erfarenheter direkt till EKR.
Genomförandet består främst av olika aktiviteter som Energi- och klimatrådgivningen bedriver lokalt.
Varför?
- För att öka takten i energiomställningen.
- Ökad användning av solceller är politiskt prioriterat i Sverige, och rådgivning kring solceller lämpar sig väl för Energi- och klimatrådgivningen, inte minst då målgrupperna ofta är potentiella användare av solcellstekniken.
- Syftena med projektet är att öka intresset för och kunskaperna om solceller bland målgrupperna samt att öka Energi- och klimatrådgivningens synlighet och kompetens
Projektet bygger vidare på ett insatsprojekt för solceller som utfördes 2017, och som var avgränsat till målgruppen privatpersoner. Också detta projekt drevs av Energikontor Väst.
Finansierat av Energimyndigheten. På deras sida finns ytterligare info om projektet: https://www.energimyndigheten.se/insatsprojekt
Programperiod: 2018-2020.