Energikontor Väst
  • Erbjudande
  • Om
  • Projekt
  • Nyheter
  • Kalendarium
  • Kontakt
Svenska
  • Om
  • Kontakt
  • Energieffektivisering
    • Artiklar Hållbart byggande
  • Elektrifiering
  • Kommunsamverkan
  • Biogas Väst
  • Sol i Väst
  • Power Väst
  • Alla projekt
    • Avslutade projekt
  • Nyheter
  • Cookies
  • Personuppgiftshantering
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Youtube

Ways2Taste

Ways2Taste är ett forskningsprojekt som tar sikte på att hantera två tuffa miljöutmaningar: resursbrist och växande avfallsproduktion. Vid Högskolan i Borås har en unik forskningsmiljö byggts upp för att möta båda dessa frågor – med hjälp av svampar som omvandlar restprodukter till nya material.

För att på allvar skapa ett hållbart och cirkulärt samhälle med god ekonomi måste avfallet förädlas till nya råvaruresurser. I dag används avfall från hushåll och verksamheter i Sverige främst till energi (värme, el eller biogas) – runt om i världen deponeras fortfarande det mesta. Det betyder att nya processer och strategier för återvinning behövs för att uppnå en hållbar tillväxt och en verkligt cirkulär ekonomi. För den som skapar dessa processer finns det stora hållbara affärsmöjligheter.

Restprodukter från lokala företag

Inom Ways2Taste används svampar för att förädla avfall och restprodukter och framställa nya produkter som ätbara svampar, bioetanol, bioplaster och naturliga färgämnen. Utgångspunkten är att ”det finns inget avfall utan bara resurser, däremot bör vår kunskap utvecklas för att kunna utnyttja det”.

Restprodukterna kommer från bland annat bagerier, glassfabriker, ölbryggerier, foderföretag och mataffärer. De delas in tre kategorier, från relativt rent, som dagsgammalt bröd från bagerier till riktigt smutsigt, som slakteriavfall och gödsel. Forskarna i projektet kommer att undersöka hur man med olika processer kan låta svamp växa på restprodukterna för att framställa svampbiomassa. Den kan sedan nyttjas som råvara till flera olika slutprodukter.

Regional utveckling genom innovationer

Ett viktigt mål i projektet är att skapa nya affärsmöjligheter för lokala och regionala företag och i projektet deltar 18 företag samt Chalmers Tekniska Högskola. Förutom medfinansiering, ska näringslivet aktivt delta i projektets genomförande med att genera och utveckla idéer, leverera restprodukter och delvis genomföra försök med sin utrustning.

Syftet med Ways2Taste är att stärka forskning och innovationssamverkan genom att utveckla en test- och demonstrationsmiljö i regionen – ett svampcenter. Även innovationer i form av produkter, tjänster eller affärsmodeller som på sikt bidrar till en smart och hållbar tillväxt med  hög sysselsättning är i fokus.

Projektet finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.

ways2taste-illustration

Projekt: Ways2Taste

Projektwebb: WAYS2TASTE: Förädling av restprodukter med svampbioraffinaderi – Högskolan i Borås (hb.se)

Projekttid: sep 2018 – feb 2022

Projektledare: Maria Olsson

 

Artiklar kring projektet:

Från ölrest till burgarfest – hur är det möjligt?

Garveriet odlar svamp till bageriet

Texturen viktig i nya alternativa livsmedel

Omvandla restprodukter till mat, foder och biobränsle

Svenska forskare återvinner matavfall

Smakrik seminariedag om framtidens mat

 

Nyhetsbrev

Oktober 2021

Mars 2021

Februari 2020

 

Se filmer om projektet och dess resultat

Välkommen in i labbet! (augusti 2021)

Swarnima Agnihotri berättar om hur svampbiomassa kan användas till fiskfoder

Projektledare Mohammad Taherzadeh berättar om sin forskning

Kontakta oss

E-post: info@energikontorvast.se

Besök oss

Besöksadress: Arvid Hedvalls backe 6
411 33 Göteborg

Postadress

Postadress: Arvid Hedvalls backe 6
411 33 Göteborg

Sociala medier

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Youtube

Projektägare

  • Energikontor Väst, en del av Innovatum Science Park

Finansiärer

  • Västra Götalandsregionen
  • Energimyndigheten
  • Länsstyrelsen Västra Götaland
  • Interreg
  • EU
  • Integritetspolicy
  • Cookies
© Energikontor Väst 2022

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Läs mer om cookies här!