Resan från konvertering av olja till annan uppvärmning är intressant och spännande. Vi har haft förmånen att ställa lite frågor till Marie och Rickard om deras process och vad man ska tänka på.

Låt oss backa tillbaka lite. Hur var det nu med det där brevet, Marie?

–  Jo, man kan väl säga att det var där allt startade på allvar egentligen. Vi fick ett brev om en informationsträff för Klimatklivet som vi blev intresserade av. Vi arbetar ju mycket med ständig förbättring och utveckling så det ligger i vår natur med tanke på vår verksamhet att se vad vi kan göra mer och utveckla. Under 2017 hade vi dessutom fått sigillet ”Ansvarsfullt företag”. För att vi bryr oss om vår arbetsmiljö och agerar ur ett hållbarhetsperspektiv. Så helt förutsättningslöst gick jag på informationsmötet.

Vad hände på mötet?

–  Förutom att jag fick en dragning om Klimatklivet som var bra så fick jag ett visitkort till Energi- och klimatrådgivningen. Så vi bestämde oss för att ringa upp och fick ett besök av två energi- och klimatrådgivare rätt så snabbt. Dessutom är de kostnadsfria vilket inte gör saken sämre. Då hade vi redan fått en tanke runt hur vi ville göra. Att byta ut oljan mot luftvärmepumpar. Diskussionen med rådgivarna började med just den frågan; att byta ut oljan mot värmepumpar.

Så vad kunde Energi- och klimatrådgivarna hjälpa er med, Rickard?

–  Vi diskuterade flera möjliga lösningar. Luftvärmepumpar var en lösning. Bergvärmepump var en annan. Det bästa var att vi kunde diskutera helt förbehållslöst och kunde väga för- och nackdelar mot varandra. Samtidigt började vi också diskutera ytterligare en lösning och det var solceller på vår hallbyggnad. Så vi tog fram en kravspecifikation som vi sände ut till antal olika leverantörer. Vi hade runt 6–7 stycken leverantörer som var ute på plats hos oss. Vissa var försiktiga, vissa var lite mer åt hållet att vad vi än sade så kunde det lösas. Till sist var det några stycken som kom in med en regelrätt offert. Vi kom fram till att den bästa lösningen för oss skulle vara att lägga solceller på halltaket och sätta luftvärmepumpar för växthusen.

Hur ligger ni till i projektet nu?

–  Vi har satt upp 37 m2 solceller på halltaket och installerat de två första luftvärmepumparna av sex stycken. Vi har också precis fått bygglov för ett nytt växthus som de sista fyra pumparna ska försörja med värme. Det känns som vi är på väldigt god väg. Vi har ju också vår mest hektiska period när solen lyser som bäst och då känns det bra för själen att veta att våra elfordon kan laddas med solel. Vi hoppas och tror att vi kan använda det mesta av den producerade solelen för eget bruk.

Ni sökte också stöd från Klimatklivet och solcellsstödet. Vilka erfarenheter kan ni dela med er av runt den processen?

–  Solcellsstödet fick vi god hjälp av vår leverantör att söka. Klimatklivet sökte vi själva och det var mycket att räkna på och sätta sig in i. Vi tittade på en ansökan som en annan plantskola hade gjort och det var en bra hjälp. Sedan upplevde vi också att handläggarna gav oss stöd och råd i hur vi skulle utforma och trimma ansökan. Vi fick till slut beviljat 60 % i stöd på byte av uppvärmningssystemet. Det är vi jättenöjda med.

Till sist; vilka råd skulle ni vilja ge till ett företag som går i samma tankar som ni gjorde? Vad skall man tänka på?

–  Ta hjälp av energi- och klimatrådgivarna! Vi har haft mycket god hjälp av dom under hela processen och vi har kunnat fråga om det som vi inte visste själva.  Därutöver gäller det att sätta sig in i området, vara klar över vilka krav man själv har och diskutera med leverantörer som kan möta upp de kraven. Vi upplever att vi har lagt ned kanske en vecka i effektiv tid på detta projekt hittills så man måste ha respekt för att det tar lite tid.  Nu ska vi ju också bygga upp ett nytt växthus innan vi kan färdigställa hela installationen. Vi tror att det här blir alldeles utmärkt när det är färdigt och det skall bli spännande att trycka på den där sista knappen under 2019!

Text: Lars Hällentorp och Jan Thorstensson. EKR Göteborg, Partille och Öckerö.