–Tech InWest Sweden riktar sig till både etablerade och nya företag, investerare och offentliga aktörer. Deltagarna kan förvänta sig en hel del nätverkande, framtidsspaningar och insikter med industriell teknik som genomgående tema. Det vill säga moderna tillverkningsteknologier, digitala verktyg så som AI och Internet of Things, men också ett industriellt angreppsätt för att omsätta idéer till verklig nytta, säger Martin Wänblom, vd för Innovatum Science Park.

Tech InWest Sweden har premiär 16-19 november. Då, under den mörkaste delen av hösten, bjuder arrangörerna på en lång rad event med webbinarier, panelsamtal, matchmaking, utställningar och workshops kring frågor som sträcker sig från havets djup ända ut i rymden. Vad krävs för att skapa nya produkter från havet? Hur nyttjar tillverkningsindustrin AI för ökad hållbarhet? Hur stor kan en solelpark bli? Vilka är de senaste trenderna inom startup-​scenen? Hur ser framtidens energisystem ut? Och hur kan rymddata användas för att lösa miljöproblem på jorden? Bara för att nämna några exempel.

Ska skapa produktiva möten och korskopplingar

Smarta energilösningar, innovativ industri och affärsmöjligheter kring marina resurser, är några av de teman som utforskas under veckan. Först ut under tisdagen är nyheten Energidagen Väst som genomförs för första gången. Bland de andra programpunkterna syns de framgångsrika eventen Automationsdagen, Primusdagen, Space Investment Day och Startup Day. Genom att samla ett flertal event och människor från olika branscher under samma paraply är förhoppningen att skapa produktiva möten och korskopplingar.

–Vi har ont om tid för att hinna med den omställning som måste ske innan 2030. Industrin utgör en betydande del av landets ekonomi och ligger till grund för mycket av vår välfärd – inte minst här i Västsverige – och den står nu inför stora utmaningar. Samtidigt är vi mitt i en klimatkris som gör att vi snabbt måste öka skala och tempo i införandet av effektiva och hållbara lösningar, säger Martin Wänblom, vd för Innovatum Science Park.

– Vi vill ständigt attrahera fler talanger, företag och investerare till närområdet, stärka upp etablerade företag samt bidra till nya arbetstillfällen i Trollhättan. Här kan Tech InWest Sweden bli en viktig pusselbit för att positionera Trollhättan som en central techstad i regionen, säger Helena Kortered, näringslivschef Trollhättans Stad.