Om det är dubbfria vinterdäck du är ute efter, så titta efter snögreppsmärkningen på energimärkningsetiketten. Symbolen anger att däcket är godkänt som vinterdäck. Om däcket dessutom har isgreppsmärkningen är det särskilt anpassat för isiga vägar i Norden. Dubbdäck räknas också som vinterdäck, men omfattas inte av energimärkningen.

Märkningen visar energiklass, väggrepp och bullernivå

På energimärkningen visas energiklass på skalan A-E. Däck märkta med klass A är allra effektivast, vilket innebär att de har lågt rullmotstånd och att bilen drar mindre bränsle. Väggreppet i vått väglag visas också på skalan A-E.

På märkningen ser du också hur mycket däcken låter utanför bilen när de rullar mot vägbanan, både i antal decibel och på skalan A-C. Däck märkta A låter minst.

Att titta på energimärkningen nästa gång du ska köpa nya däck hjälper dig att hitta däck som både sparar bränsle och som har ett bra väggrepp på hala vintervägar.

Butiker, E-handel och reklam

​Märkningen måste synas i butiker, e-handel och reklam. Endast dubbfria däck omfattas av märkningen.

Två märkningar parallellt

Första maj i år uppdaterades energimärkningen på däck med en ny etikett. Det betyder att det under en tid kommer finnas däck till salu som har den nya etiketten med skalan A-E samtidigt som andra däck har kvar den tidigare etiketten med skalan A-G. Det får dock bara finnas en etikett på ett och samma däck samtidigt.

​Läs mer på Energimyndighetens webbplats: Spara bränsle och få bra grepp med energimärkta vinterdäck (energimyndigheten.se)