Thomas Bengtsson jobbar som energi- och klimatrådgivare. I dagarna är han och talar på företagsfrukostar om just Klimatklivet.

– Jag gör ganska mycket reklam för det i vanliga fall och speciellt nu, när det är dags att engagera inför sommarens ansökningstid. Många företag har en bild av att offentligheten är någon som brukar ställa till trubbel, men jag försöker slå hål på den myten. Jag vill visa att man tvärtom kan få kompetent rådgivning.

Thomas gör även en hel del personliga besök ute hos företag i de kommuner som ingår i hans upptagningsområde; Herrljunga, Bollebygd, Vårgårda, Hjo, Karlsborg, Tibro och Tidaholm.

– Mitt specialistområde är företagsrådgivning, eftersom jag har jobbat med energifrågor inom tung processindustri hela livet och förstår hur det fungerar i verksamheterna rent praktiskt, men jag hjälper alla som ringer, säger han.

I flera fall har den kommunala energi- och klimatrådgivningens rapporter efter besök legat till grund för positiva beslut om att få klimatklivspengar.

Rådgivning som inspirerar fler förändringar

Gäsene Mejeri har tillverkat närproducerad ost i Ljung, Herrljunga kommun, sedan 1931. I dag är de ett av få mejerier som gör allt själva – från odling av vall till färdig ost.

För tre år sedan investerade de dryga tio miljoner kronor i en ny energianläggning – en ångpanna som drivs av pellets – efter att ha beviljats ett stöd på 40 procent av kostnaden från Klimatklivet. Innan och under denna process fick Gäsene Mejeri hjälp av energi- och klimatrådgivningen i sin hemkommun, vilket var mycket uppskattat.

– Det har varit skönt att ha en oberoende kontakt, som är påläst och har kontakter för att kunna fördjupa sig i frågor som uppkommer, där baktanken inte alltid är att sälja, säger Marcus Jansson, VD för Gäsene Mejeri.

När Thomas Bengtsson berättar hur lyckat projektet med Gäsene Mejeri blev, så nämner han också att han är i kontakt med dem igen för att räkna på nya, gröna satsningar.

Kommande kalkyler

Nyligen var Thomas Bengtsson även delaktig i att ett annat bolag fick investeringsstöd från Klimatklivet. Den här gången var det Stiftelsen Herrljunga Industrilokaler som tilldelades en miljon kronor för att ersätta en oljepanna med en värmepump.

Utöver dessa assisterar Thomas två andra företag just nu, som båda vill gå från olja till mer miljövänliga alternativ.

– Sedan får vi se efter föredragen som jag har inplanerade. Jag vet att det är ett antal industrier anmälda till dem, så förhoppningsvis blir det några till som vill ha hjälp med rådgivning och kanske söker investeringsstöd i slutet av sommaren, säger han.