Biogas har potential att tackla många av dagens samhällsutmaningar, såsom klimatförändringar och hållbarhet, samt att öka självförsörjningen vilket framhäver behovet av betydande ökningar av den inhemska produktionen.

Författare är sju forskare från SLU och Linköpings universitet, alla involverade i Biogas Solutions Research Center (BSRC), ett nationellt kompetenscenter för biogasforskning.

De skriver att biogas spelar en avgörande och betydelsefull roll för ett hållbart och fossilfritt livsmedelssystem genom att öka tillgången på fossilfri energi, bränslen och biogödsel. Sverige har en betydande potential att utöka den inhemska produktionen av biogas utan att konkurrera med livsmedelsproduktionen.

För närvarande produceras 2,3 TWh svensk biogas, men genom förbättrad avfallssortering och användning av organiska avfallsströmmar som för närvarande inte utnyttjas kan produktionen öka till 7-10 TWh inom bara några år. Ett utbyggt system för biogasproduktion kommer att medföra förstärkt energi- och matsäkerhet vid kriser, regional ekonomisk utveckling, fler gröna jobb och en renare miljö. Många europeiska länder ökar nu sin biogasproduktion för att minska beroendet av utländsk fossilgas.

I Sverige finns en stark vilja och kapacitet inom näringslivet och akademin att leda utvecklingen mot en betydande och hållbar ökning av biogasproduktionen. För att fortsätta stödja denna utveckling krävs dock långsiktiga spelregler och tvärsektoriell samordning. Tydliga och smidiga processer måste utvecklas.

Utvecklingen av biogassystemet hämmas för närvarande av att dess olika värden och positiva effekter faller inom olika samhällssektorer och politikområden, såsom klimat, miljö, energi, livsmedelsförsörjning och jordbruk, påpekar författarna.

Inom projektet Bioze som drivs av Energikontor Väst, en del av Innovatum Science Park har vi under 2023 och 2024 arbetat med lokala aktörer inom Västra Götaland för att öka kunskap hos beslutsfattare kring bioenergi och hur det kan stärka energiförsörjningstrygghet lokalt, främja samarbeten mellan aktörer och förbättra användningen av biomassa för att driva på grön omställning.

Läs mer om projektet här: BIOZE project BIOZE | Interreg North Sea

Hela policyn från SLU Future Food kan du läsa här: Biogas stärker och tryggar hållbar svensk energi- och matproduktion (slu.se).