Energiplanering rustar kommunerna för framtiden
– Det är på lokal och regional nivå som många av de viktigaste besluten fattas – var ny elproduktion ska byggas, hur elnätet ska förstärkas och hur samhällsplaneringen ska anpassas till nya energibehov. För att industrin och näringslivet ska kunna utvecklas och stanna kvar i regionen måste vi säkra energiförsörjningen. Detsamma gäller vår gemensamma välfärd. Kommunerna behöver arbeta mer strategiskt med energiplanering som en integrerad del av samhällsplaneringen, säger Rickard Waern, innovationsledare på Energikontor Väst, en del av Innovatum Science Park.
Energiomställningen påverkar hela samhället, från hur markanvändning och infrastruktur planeras till hur företag kan växa och etablera sig. Med en genomtänkt energiplan kan kommunerna både säkra tillgången på el och skapa bättre förutsättningar för näringsliv, innovation och hållbar utveckling. Samtidigt måste planeringen ta hänsyn till lokala förutsättningar och möjligheter. Det som fungerar i en storstad kanske inte är rätt väg i en mindre kommun.
Projektet IN-PLAN stödjer kommunerna
Genom det europeiska projektet IN-PLAN får kommuner stöd i att utveckla och implementera effektiva energiplaner. Svenska kommuner som Mölndal, Trollhättan och Vårgårda samarbetar tillsammans med Energikontor Väst med flera europeiska aktörer för att utbyta erfarenheter och ta fram modeller som kan effektivisera planeringsarbetet.
– Det är bra att nationella regeringar sätter upp övergripande mål och riktlinjer, men den verkliga framgången ligger i genomförandet på lokal och regional nivå i alla länder. Projektet ger oss möjlighet att ta lärdomar från varandra och hitta metoder och verktyg som är applicerbara i flera länder, säger Linnea Assmundson, projektledare på Energikontor Väst och för IN-PLAN i Sverige.
En väl genomtänkt energiplan ger beslutsfattare, både inom politiken och näringslivet, bättre förutsättningar att fatta rätt beslut. Den hjälper kommunerna att skapa långsiktiga strategier för förnybar energi, energieffektivisering och en robust infrastruktur, samtidigt som den ger utrymme för flexibilitet i en värld där förutsättningarna snabbt kan förändras. För att lyckas krävs tydlig samordning mellan olika myndighetsnivåer och starkare stöd till kommunerna i deras arbete.
Samverkan och strategisk planering är avgörande
– Det handlar inte bara om att hantera utmaningar, det är också ett kraftfullt verktyg för att ta vara på möjligheterna i energiomställningen. Kommunerna har chansen att leda utvecklingen och skapa hållbara, attraktiva samhällen där energifrågan är en naturlig del av planeringen, avslutar Linnea Assmundson.
Den kommun som aktivt arbetar med energiplanering står bättre rustad för framtiden. Det handlar om att skapa ett starkare, mer hållbart samhälle, där energiomställningen inte är ett hinder, utan en möjlighet.
IN-PLAN är ett EU-projekt med fokus på framtidens energiplanering. Energikontor Väst leder den svenska delen av projektet, där bland annat Vårgårda, Mölndal och Trollhättans kommuner ingår. Totalt väntas cirka tio västsvenska kommuner delta, vilka alla är i olika stadier i sitt energiplanerarbete – vissa är i planeringsfasen medan andra ska påbörja ett genomförande. Projektet finansieras av EUs LIFE program.