I Fyrbodalsregionen pågår satsningar för ökad flexibilitet – att styra när och hur el används – för att hantera dagens och framtidens krav och bygga ut elnäten på ett så samhällsekonomiskt sätt som möjligt i takt med att efterfrågan ökar.

– Flexibilitet är en av nycklarna för att möta den förväntat ökade elförbrukningen, utan att fastna i långsamma och dyra nätinvesteringar, säger Maria Aronsson, projektledare på Energikontor Väst, en del av Innovatum Science Park. Genom att minska effekttoppar och optimera användningen av el kan vi utnyttja den kapacitet vi har på ett smartare sätt.

Samverkan för nya lösningar

Industrins omställning, elektrifieringen av transportsektorn och målet om noll klimatskadliga utsläpp senast 2050 sätter allt större press på elsystemet – inte minst i Västra Götaland där övergången från fossila energikällor till elektricitet gör att elförbrukningen beräknas att tredubblas fram till 2045. Fyrbodalsregionen arbetar för att utveckla nya samverkansformer mellan energibolag, kommuner och akademi för att hitta praktiskt fungerande lösningar som också kan använda på andra håll i landet.

En del i arbetet pågår i Trollhättan där, det kommunala bolaget Trollhättan Energi i nära samarbete med flera parter undersöker hur det går att styra när företag och verksamheter använder el och därmed jämna ut och sänka effekttopparna i ett industriområde utan att företagen och verksamheterna påverkas negativt. I Lysekil har energibolaget LEVA i Lysekil tagit fram en modell för planering av vilka nya tänkbara verksamheter som kan samsas och använda sig av tillgängliga resurser, i detta fall restvärme. Samtidigt utvecklas flexmodeller som knyter ihop energifrågan med samhällsplaneringen.

Projekt samlar aktörer

Bakom arbetet står projektet Fyrbodal för framtidens flex, som pågår till 2026 och samlar aktörer som Högskolan Väst, Fyrbodals kommunalförbund, Trollhättan Energi, LEVA i Lysekil, Kraftstaden Fastigheter och Innovatum Science Park.

– Projektet handlar lika mycket om att använda nya tekniska och digitala lösningar som det handlar om att medvetandegöra och förändra attityder hos företag och beslutsfattare. Att genom kunskap ge dem verktyg att också i det korta perspektivet utveckla sitt företag och därmed samhället utan att behöva invänta en utbyggnad av elnäten.  Genom samverkan och lokal anpassning kan vi visa hur ett flexibelt elsystem faktiskt kan fungera, säger Christel Thuresson, strateg energi och näringsliv på Fyrbodals kommunalförbund.

Projektet finansieras av Energimyndigheten och fokuserar på att sprida erfarenheter via workshops, seminarier och samverkan med andra regionala och nationella initiativ. Målet är att bidra till ett elsystem som både är hållbart, kostnadseffektivt – och redo för framtidens krav.

Läs mer om projektet här: Fyrbodal för framtidens flex