För dig som vill bli mer energismart
Energi- och klimatrådgivning är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende service från din kommun som finansieras av Energimyndigheten. Rådgivarna erbjuder hjälp till dem som vill ”minska sin energianvändning, gå över till eller öka andelen förnybar energi, minska sina energikostnader och samtidigt påverka miljön så lite som möjligt”. De vänder sig till privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadshusägare, föreningar och organisationer. För att komma i kontakt med din lokala energi- och klimatrådgivare kan du besöka din kommuns hemsida eller klicka på länken här till höger på sidan.
Samarbeten inom kommunal energi- och klimatrådgivning
Flera kommuner samverkar kring energi- och klimatrådgivningsfunktionen, vilket innebär att hos vissa kommuner ligger uppdraget hos en värdkommun. För perioden 2021–2022 har samtliga 48 kommuner i regionen ansökt om stöd hos Energimyndigheten för Energi- och klimatrådgivningsfunktionen.
Vi är regional utvecklingsledare för Energi- och klimatrådgivning i Västra Götaland.
Regional utvecklingsledare är ett uppdrag från Energimyndigheten. Myndighetens beslut vilar på Förordning (2016:385) om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning som regeringen beslutat om. Uppdraget styrs även av statens energimyndighets föreskrifter om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning (STEMFS 2016:3). Det är riksdagen som fattar beslut om budgeten för uppdraget utifrån regeringens budgetproposition. Där anslås medel till Energimyndigheten för energi- och klimatrådgivningsverksamheten. Klimat- och näringslivsdepartementet ansvarar för beredning av de delar i budgeten som rör energifrågor, där energi- och klimatrådgivningen ligger under utgiftsområde 21.
Regionala energikontor med offentlig huvudman som bedriver sin samordnings- och utvecklingsverksamhet utan vinstintresse och objektivt utifrån principen om likabehandling kan söka uppdraget. Energikontoret ska ha god kännedom om energifrågor i lokalt och regionalt perspektiv. Energikontoren ansöker skriftligt om uppdraget för 1-3 år åt gången.
De regionala utvecklingsledarna ska samordna och utveckla den kommunala energi- och klimatrådgivningen. Rådgivningen ska i sin tur ska förse målgrupperna privatpersoner, små- och medelstora företag, organisationer och föreningar med opartisk och kostnadsfri rådgivning kring bland annat uppvärmning, energieffektivisering, transporter och småskalig energiproduktion.
Funktionen regional utvecklingsledning ska bland annat anordna nätverksträffar och utbildningar för energi- och klimatrådgivare, förmedla information från Energimyndigheten till rådgivarna, fungera som mentor för nya energi- och klimatrådgivare samt driva regional medverkan i ett eller flera så kallade insatsprojekt, där rådgivning och kompetensutveckling sker inom särskilt utvalda fokusområden.
Bilden illustrerar funktionen som de regionala energikontoren innehar som regional utvecklingsledare för den kommunala Energi- och klimatrådgivningen, och samverkansarbetet som sker nationellt, regionalt och lokalt.